021 9247

Număr cu tarif normal

Attica regiuni

Attica

Attica este una din cele 13 regiuni ale Greciei, fiind subdivizată în 4 prefecturi: Atena, Pireu, Attica de Est și Attica de Vest. Capitala provinciei și a Greciei este orașul Atena.

Attica sau Peninsula Attică, este o regiune istorică care cuprinde întreaga zonă metropolitană a Atenei, care constă din orașul Atena , capitala Greciei și orașul central al zonei metropolitane, precum și orașele și orașele suburbane din jur. Este o peninsulă proiectată în Marea Egee, învecinată cu Beoția la nord și Megaris la vest. Vârful sudic al peninsulei, cunoscut sub numele de Laurion, a fost o regiune minieră importantă.

Istorie

În antichitate, atenienii se lăudau că sunt „autohtoni”, adică erau locuitorii inițiali ai zonei și nu s-au mutat în Attica din alt loc. Tradițiile curente în perioada clasică povesteau că, în timpul Evului Întunecat grecesc, Attica devenise refugiul ionienilor, care aparțineau unui trib din nordul Peloponezului. Se presupune că ionienii s-au integrat cu aticanii antici, care, ulterior, s-au considerat parte a tribului ionic și vorbeau dialectul ionian din greaca veche. Mai târziu, mulți ionieni au părăsit Attica pentru a coloniza coasta Mării Egee a Asiei Mici și pentru a crea cele douăsprezece orașe ale Ioniei.

De ce să vizitezi

La vest de Eleusis, continentul grecesc se îngustează în Megaris, conectându-se la Peloponez la Istmul Corintului. Coasta de sud-vest a Atticii, cunoscută și sub numele de Riviera Atenei, formează coasta de est a Golfului Saronic. Munții separă peninsula în câmpiile Pedias, Mesogeia și Câmpia Thriasiană. Munții Atticii sunt Hymettus, porțiunea de est a Geraneia, Parnitha, Aigaleo și Penteli. Patru munți, Aigaleo, Parnitha, Penteli și Hymettus delimitează câmpia deluroasă pe care se întinde acum zona urbană a Atenei. Câmpia este marcată de o multitudine de dealuri semi-continue, cele mai notabile fiind Tourkovounia, Lykavittos, Acropola Atenei și Philopappou. Mesogeia se află la est de Muntele Hymettus și este legată la nord de poalele Muntelui Penteli, la est de Golful Euboean și Muntele Myrrhinous și la sud de munții Lavrio, Paneio și Olimpul Laureotic. Regiunea Lavrio se termină în Capul Sounion, formând vârful de sud-est al peninsulei Attice.

Cum ajungi

Avion

Din Romania se ajunge foarte usor cu avionul in capitala Greciei, Atena, foarte multe companii au zboruri spre Atena. Printre aceste amintim companiile de linie Tarom, Aegean dar si companii low cost precum Wizz Air si Ryanair.

Autocare

Exista si autocare, ce leaga Romania de Grecia si care merg pana in Atena. Cursele sunt aproape zilnice. Pe langa acestea exista foarte multe tour operatori care au diverse circuite ce cuprind si zona Atticii.

Tren

C trenul puteti ajunge la Atena in timpul sezonului de vara cand aceste trenuri cuircula traversand Bulgaria. Nu este un mijloc de transport, tocmai comod, deoarece drumul este destul de lung si v-a trebui sa traversati si doua frontiere de stat.

Masina

In cazul in care preferati sa conduceti pana in Peloponez sau Atena cu o oprire prin Salonic sau nu, masina ramane, dupa avion, mijlocul de transport cel mai bun

Activități și experiențe

Fiind capitala Grecie, in Atena se pot face multe activitati, de la plimbari in parcurile din oras, vizita la Parthenon sau la o plimbare de seara , cand se schimba garda la Parlament.

Parthenonul
Parthenonul

Parthenonul este cel mai important si mai cunoscut monument al civilizatiei vechi grecesti, fiind deseori considerat simbolul Greciei. Este dedicat zeitei Athena Parthenos, patroana orasului Atena. Constructia sa a durat 9 ani, iar decoratiile exterioare au fost finalizate 6 ani mai tarziu, in 432 i.Hr. Monumentala constructie a fost initiata de Perikles, supervizata de Pheidias, faimosul sculptor atenian, in timp ce Iktinos si Kallikrates au fost arhitectii cladirii. Este construit in stil doric, cu 8 coloane pe fiecare din fetele mici si 17 pe cele doua mari. De-a lungul epocilor, Parthenon-ul si-a pastrat caracterul de lacas religios, fiind transformat pe rand in biserica bizantina, latina si apoi in timpul acupatiei turce in moschee musulmana.

Lacul Marathon
Lacul Marathon

Rezervorul de apă al Atenei, Lacul Marathon, este artificial și a fost creat prin îndiguire în 1920. Pădurile de pin și brad acoperă zona din jurul Parnitha. Hymettus, Penteli, Myrrhinous și Lavrio sunt împădurite cu pini, în timp ce restul sunt acoperite de arbuști. Numele Marathon provine din legenda lui Pheidippides, mesagerul grec. Legenda spune că, în timp ce lua parte la Bătălia de la Maraton, care a avut loc în august sau septembrie 490 î.Hr. a văzut o navă persană schimbându-și cursul spre Atena, când bătălia era aproape de finalul victorios pentru greci. El a interpretat acest lucru ca o încercare a perșilor învinși de a se repezi în oraș pentru a revendica o victorie falsă sau pur și simplu un raid pretinzând astfel autoritatea lor asupra pământului grecesc. Se spunea că a alergat pe toată distanța până la Atena fără să se oprească, aruncându-și armele și chiar hainele pentru a slăbi cât mai mult și a dat buzna în adunare, exclamând „am câștigat!”, înainte de a se prăbuși și a muri.

Nafplio
Nafplio

Orașul a fost a doua capitală a Primei Republici Elene și a Regatului Greciei, din 1827 până în 1834. Orașul de coastă situat în Peloponez, este capitala unității regionale Argolis și o destinație turistică importantă. Fondat în antichitate, orașul a devenit un port maritim important în Evul Mediu în timpul Frankokratiei, ca parte a domniei Argos și Naupliei, deținute inițial de la Roche, în urma Cruciadei a IV-a, înainte de a trece sub Republica Veneția și, în sfârșit, Imperiul Otoman.

Restaurante

Când vine vorba de gastronomie, Grecia este printre primele locuri in topuri. Bucataria mediteraneana, cat si cea greceasca, sunt printre cele mai bune din lume, cand vine vorba de gusturi. In Atena avem un inreg cartier plin de taverne, cartierul Plaka, unde ne putem rasfata gusturile cu tot ceea ce ne trece prin cap.

Taverna Gostijo
Taverna Gostijo
Restaurant
Unul dintre cele mai apreciate restaurante din Atena este restaurantul Gostijo, situat in cartierul istoric Psiri, la cateva minute de mers de bulevardul Ermou. Mancarurile pe baza de carne sunt la mare cautare aici. Restaurantul este apreciat nu doar pentru mancarea proaspata si bine gatita, cat mai ales pentru atmosfera creata de pesonalul foarte atent si primitor. Puteti avea ocazia sa il italniti pe proprietar care sta de vorba cu fiecare turist ce ii trece pragul.
Citește mai mult
Taverna Thanasis
Taverna Thanasis
Restaurant
Situat chiar in Monastiraki, acesasta taverna este locul ideal pentru o mancare gustoasa, simpla cu un buget redus. Este recomandat mai ales familiilor cu copii care vor fi astrasi de felurile de mancare simple , pe baza de cartofi prajiti, carne de vita in lipii delicioase, acoperite de sos tzatziki cu usturoi. Taverna functioneaza inca din secolul 19, ceea ce o face extrem de cautata nu numai de catre turisti dar si de localnici deopotriva.
Citește mai mult
Taverna Karavitis
Taverna Karavitis
Restaurant
Taverna Karavitis este una dintre cele mai apreciate taverne de catre localnicii capitalei Atena. Localul este situat in cartierul Pagrati, functioneaza inca din 1926 si are un meniu traditional. Taverna este plina de localnici, iar turistii care ajung aici sunt in numar foarte mic. Din acest motiv s-ar putea ca meniurile sa fie in greaca si mai putin intr-o limba de circulatie internationala, dar preturile sunt mai mult decat decente.
Citește mai mult

Împrejurimi

Pentru multi turisti, statiunea Tolo, din Peloponez, nu departe de orasul Nafplio, este o destinatie foarte cautata, datorita plajei sale foarte frumoase si a peisajului deosebit.

Statiunea Tolo
Statiunea Tolo

Plaja Tolo se întinde pe aproximativ un kilometru pornind de la plaja „Psili Ammos” și terminând în micul port pitoresc al satului unde bărcile de pescuit și diferitele bărci de excursie se vor vedea mereu legate. Locația și infrastructura plajei combină oportunitatea de a înota, de a te relaxa pe plajă și de a savura o cafea, o băutură sau o mâncare lângă mare, de-a lungul ei veți găsi taverne tradiționale, cafenele și baruri. Marea este puțin adâncă, în principal nisipoasă, cu câteva puncte pietriș, ideală pentru copiii cu apă caldă și limpede.

Fortificatiile insulei Romvi
Fortificatiile insulei Romvi

De la sfârșitul secolului al VI-lea până la începutul secolului al VII-lea Peloponezul a fost năpădit de catre slavi. Momentul de referință pentru începutul campaniilor slave și așezarea pe teritoriul bizantin a fost dat ca anul 582, când a căzut Sirmium, Sremska Mitrovica de astăzi. Ocuparea provinciilor europene de către grupuri slave poate fi plasată după 602, când, după căderea lui Mauricius ca împărat, granița Dunării s-a prăbușit. Aceste raiduri au provocat cu siguranță teamă în populația locală și i-au determinat, să se salveze, să-și abandoneze temporar casele și vetrele. Locuitorii din Argolid au urmat aceeași practică și au recurs la refugiile insulare din Golful Argolid. Pe acest fundal pot fi vizualizate descoperirile făcute la peștera Andriței, indicând folosirea locului în timpul pericolului. Unul dintre aceste adăposturi în care locuitorii ar fi putut căuta refugiu temporar în timpul raidurilor de la sfârșitul secolului al VI-lea până în prima jumătate a secolului al VII-lea estr insula Romvi. Dovezile numismatice și de pecetluire din secolele al VIII-lea și al IX-lea arată că în acea perioadă oficiali importanți s-au stabilit pe insulă și că acolo a fost creată o dieceză, cea de Orovi (Romvi). Episcopia a fost creată probabil între 733 și 755 și după un scurt interval, încă în secolul al VIII-lea, a încetat să mai existe. Transferul de rezidenți și funcționari cheie ar putea fi un rezultat direct al invaziilor din secolele VI-VII sau ca răspuns la acestea. Insula Romvi va fi folosită din nou în anii următori, când în a doua perioadă venețiană, acolo a fost înființată o stație navală fortificată.

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conectează-te cu

Nu ai cont încă?

Creare cont

Sau conectează-te cu

Ai deja un cont?