021 9247

Număr cu tarif normal

Grecia centrala regiuni

Macedonia si Tracia

Macedonia și Tracia sunt două regiuni istorice și geografice din nordul Greciei, fiecare având propria identitate, istorie și cultură distincte. Ambele regiuni au jucat un rol crucial în istoria Greciei antice și moderne și sunt renumite pentru siturile lor arheologice, peisajele naturale bogate și moștenirea culturală.

Ambele regiuni au jucat un rol crucial în istoria Greciei antice și moderne și sunt renumite pentru siturile lor arheologice, peisajele naturale bogate și moștenirea culturală.

Istorie

Ambele regiuni oferă experiențe istorice bogate, tradiții culturale unice și peisaje naturale uimitoare, făcându-le destinații esențiale pentru călătorii interesați de istoria, mitologia și cultura nordului Greciei.

De ce să vizitezi

Macedonia este asociată istoric cu regatul lui Alexandru cel Mare, cu o bogată moștenire în antichitatea greacă și cultura bizantină. Peisajul său este muntos, dominat de Muntele Olimp și prezintă situri arheologice importante precum Vergina, Pella și Dion.

Cum ajungi

Avion

Din Romania se ajunge foarte usor cu avionul in Salonic, foarte multe companii au zboruri spre Salonic. Printre aceste amintim companiile de linie Tarom, Aegean dar si companii low cost precum Wizz Air si Ryanair. Mai puteti ajunge si cu escala in Atena.

Autocare

Exista si autocare, ale firmelor de turism care fac sejururipe Riviera Olimpului si Halkidiki si puteti ajunge cu un autocar la Salonic, sau aveti si varianta unei curse de linie pana in Salonic.

Tren

Cu trenul puteti ajunge la Salonic in timpul sezonului de vara cand aceste trenuri cuircula traversand Bulgaria. Nu este un mijloc de transport, tocmai comod, deoarece drumul este destul de lung si v-a trebui sa traversati si doua frontiere de stat. Din Salonic puteti inchiria masina pentru a ajunge in punctele de atractie din zona zonei Macedoniei si a Traciei.

Masina

In cazul in care preferati sa conduceti pana in Macedonia sau Tracia, aveti varianta Ruse-Kulata.

Activități și experiențe

Macedonia este cea mai mare regiune geografică din Grecia, situată în partea de nord a țării. De asemenea, cuprinde peninsula Chalkidiki și Muntele Olimp, casa mitică a zeilor greci.

Salonic
Salonic

Al doilea oraș ca mărime al Greciei, este un centru cultural al părții de nord a țării. Cu o istorie bogată de peste 2.300 de ani, Salonic este cunoscut pentru moștenirea sa bizantină, romană, otomană și evreiască, alături de cultura sa contemporană vibrantă. In Salonic puteti vizita mai multe obiective, printre care Turnul Alb, Statuia lui Alexandru Macedon, Biserica Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir, Rotonda, dar nu uitati de Piata Aristotel si de faleza Marii Egee cu multitudinea de Terase si magazine de lux.

Biserica Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir
Biserica Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir

Este principalul sanctuar dedicat acestui sfânt. Biserica datează de pe vremea când orașul Salonic era cel de-al doilea oraș ca mărime din Imperiul Bizantin. Face parte din situl Monumentelor Paleocreștine și Bizantine din Salonic și se află din 1988 pe lista monumentelor care fac parte din Patrimoniul mondial UNESCO. Prima biserică datează din secolul al IV-lea și a fost construită pe locul unor băi romane. A cunoscut o primă organizare în secolul al VII-lea, iar apoi o alta în secolul al VIII-lea. După cucerirea otomană, survenită în anul 1430, a fost transformată în moschee. A redevenit biserică după recucerirea orașului de către greci, în timpul Primului Război Balcanic, în 1912. Bazilica Sfântul Dumitru din Salonic este renumită pentru cele șase panouri de mozaic datate între perioada ultimei reconstrucții și începutul politicii iconoclaste. Aceste mozaicuri îl reprezintă pe Sfântul Dumitru, cu ctitorii sau cu copiii lor. Mozaicurile sunt un strălucit exemplu de artă care a supraviețuit epocii iconoclasmului bizantin, inaugurată în 730. O inscripție situată în partea de jos a unuia dintre panourile de mozaic este o mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru ajutorul divin la salvarea locuitorilor Salonicului de un raid al slavilor păgâni, în anul 612. Alte mozaicuri, care erau folosite pentru acoperirea pereților bisericii, fie au fost distruse în timpul celor patru secole și jumătate, când clădirea bazilicii a funcționat ca moschee (1439-1912), fie în marele incendiu din 1917, care a distrus o mare parte din oraș și când au fost distruse acoperișul și pereții superiori ai bazilicii. Fotografiile alb-negru și acuarele color de bună calitate, care au ajuns până în zilele noastre, ne oferă posibilitatea să apreciem lucrările de artă timpurie bizantină care au fost pierdute în timpul incendiului.

În bazilică sunt depuse moaștele Sfântului Dumitru, izvorâtorul de Mir, precum și cele ale Sfintei Anisia.

Meteotra
Meteotra

Turnul Alb este un monument și muzeu în Salonic, capitala regiunii Macedonia din nordul Greciei. Turnul actual a înlocuit o fortificație bizantină mai veche, menționată în sec. XII. Otomanii au reconstruit-o, după ce sultanul Murad al II-lea a cucerit Salonicul în 1430, pentru a fortifica portul orașului. Turnul a devenit o închisoare vestită și locul mai multor execuții în masă în perioada otomană. Turnul Alb a fost remodelat considerabil și văruit după ce Salonicul a intrat în componența Greciei (1912), fiind adoptat ca simbol al orașului. Turnul Alb are forma unui cilindru cu diametrul de 23 m și o înălțime de 34 m, deasupra căruia este amplasată un turn mai mic cu diametrul de 12 m și înălțimea de 6 m. Unele ambrazuri din zidul exterior sunt accesate prin intermediul unei rampe spiralate, altele - prin camerele centrale a celor șase etaje. Turnul mic adăpostește o platformă cu diametrul de 10 m, iar platforma din fața lui amplasată pe acoperișul turnului principal are lățimea de 5 m.

Restaurante

Când vine vorba de gastronomie, Grecia este printre primele locuri in topuri. Bucataria mediteraneana, cat si cea greceasca, sunt printre cele mai bune din lume, cand vine vorba de gusturi.

Semprico
Semprico
Restaurant
Sempriko se concentrează pe utilizarea ingredientelor locale de înaltă calitate, aprovizionând produse de la mici producători greci.
Restaurantul oferă o întorsătură modernă a mâncărurilor tradiționale grecești, cu accent pe durabilitate și mesele de la fermă la masă.
Unele mâncăruri populare includ saganaki cu miere și nuci și miel gătit lent cu ierburi aromatice.
Citește mai mult
Mavri Thalassa
Mavri Thalassa
Restaurant
Cunoscut ca unul dintre cele mai bune restaurante cu fructe de mare din Salonic, Mavri Thalassa oferă pește și fructe de mare proaspete, de înaltă calitate.
Restaurantul este situat lângă mare, oferind vederi frumoase ale portului.
Mâncărurile caracteristice includ pește la grătar, risotto cu fructe de mare și paste cu homar.
Citește mai mult
Choureal
Choureal
Restaurant
Faimos pentru profiterolele delicioase, Choureal este o vizită obligatorie pentru oricine are un dinte de dulce. Restaurantul oferă profiterole personalizabile cu diverse umpluturi, toppinguri și sosuri făcute din ingrediente de înaltă calitate.
Choureal servește și dulciuri tradiționale grecești precum ekmek kataifi și galaktoboureko.
Citește mai mult

Împrejurimi

Pentru multi turisti in special romani, Riviera Olimp[ului este o atractie vara de vara. Aici avem destul de multe atractii atat pentru iubitorii de mare si plaja cat si pentru iubitorii de istorie.

Muntele Olimp
Muntele Olimp

Muntele Olimp, cel mai înalt munte din Grecia, deține un loc central în mitologia și istoria greacă. Situat lângă coasta Mării Egee, se întinde pe regiunile Tesaliei și Macedonia, atingând o înălțime de 2.918 metri la cel mai înalt vârf al său, Mytikas. Conform mitologiei grecești, se credea că Muntele Olimp este casa celor Doisprezece zei olimpici, conduși de Zeus, regele zeilor. Se credea că este un tărâm divin în care oamenii nu puteau ajunge, cu palate pentru fiecare zeitate. Se spunea că muzele, zeițele artei și ale inspirației, ar locui, de asemenea, pe versanții Olimpului, adăugând semnificației sale culturale în vremurile străvechi. Parcul National Muntele Olimp este înființat în 1938 si este primul parc național din Grecia și una dintre cele mai diverse zone din țară. Parcul se întinde peste 238 de kilometri pătrați, cu păduri dese, pajiști alpine și stânci accidentate. Muntele găzduiește o varietate de specii de plante, dintre care unele sunt endemice în regiune. Fauna sălbatică include căprioare, mistreți, lupi și peste 100 de specii de păsări. Muntele Olimp este o destinație populară pentru drumeții și alpiniști. Cel mai faimos traseu este Calea Europeană E4, care traversează muntele. Călătoria către Mytikas, cel mai înalt vârf, este provocatoare, dar plină de satisfacții, oferind priveliști uluitoare ale peisajelor din jur. Mytikas (2.918 metri) este cel mai înalt vârf, cunoscut sub numele de „Tronul lui Zeus”. Atingerea acestui vârf necesită ceva experiență de alpinism. Skolio (2.911 metri) și Stefani (2.909 metri) sunt alte vârfuri proeminente, Stefani fiind numit „Tronul lui Zeus” datorită aspectului său impunător. Profitis Ilias: Un alt vârf notabil, care are o mică capelă dedicată profetului Ilias, este situat puțin mai jos, dar oferă priveliști incredibile.

Dion
Dion

Dion este un oraș antic situat la poalele Muntelui Olimp în nordul Greciei, în apropiere de orașul Katerini. A fost un important centru religios și cultural al vechiului regat macedonean, dedicat în special venerării lui Zeus, șeful zeilor greci și altor zei olimpici. Dion a găzduit mai multe sanctuare importante, inclusiv cele dedicate lui Zeus, Demeter și Isis (care reflectă influența Egiptului în regiune). Sanctuarul lui Zeus Olympios este unul dintre cele mai importante. în timpul perioadei romane, Dion a continuat să prospere, cu construcția de băi, apeducte și vile. Situl conține mozaicuri, sculpturi și inscripții impresionante din această perioadă. Teatrul antic de la Dion este folosit și astăzi pentru spectacole, în special în timpul festivalului anual Olympus. Acest teatru a fost folosit cândva pentru evenimente religioase și culturale în timpul antichității. Rămășițele zidurilor orașului și diverse temple dedicate diferiților zei și zeițe oferă o perspectivă asupra semnificației religioase a lui Dion.

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conectează-te cu

Nu ai cont încă?

Creare cont

Sau conectează-te cu

Ai deja un cont?