021 9247

Număr cu tarif normal

Grecia regiuni

Creta

Creta este cea mai mare insula si a cincea din Mediterana, dupa Sicilia, Sardinia, Cipru si Corsica. Este o insula alungita si ingusta, cel mai ingust punct avand doar 12 km.

Pe cuprinsul ei se gasesc munti inalti, cel mai lung defileu din Europa, sute de plaje excelente si unul dintre cele mai importante situri din intreaga Grecie: Knossos. Knossos este unul dintre nenumaratele situri istorice ale Cretei, iar insula va satisface in aceeasi masura dorintele doritorilor de soare , ale istoricilor, arheologilor, iubitorilor de plante si fotografilor.

Originile Dikteon Andron, Pestera Dikteon, cel putin cele legendare, se pierd in timp, fiind si mai vechi decat vestigiile neolitice descoperite in Pestera Trapeza, aflata in apropiere. Acesta este locul in care zeita Rhea l-a nascut pe Zeus. Lui Cronos, tatal sau, i se profetise ca intr-o zi isi va pierde tronul in fata unuia dintre proprii fii si se temea atat de tare de aceasta profetie, incat isi mancase toti copii inca din momentul in care se nascusera. Rhea l-a ascuns pe Zeus in Dikteon Andron si l-a pacalit pe Cronos, caruia i-a dat sa manance un bolovan in locul copilului.

Istorie

În timpul epocii bronzului, Creta a fost centrul civilizației minoice, remarcabilă pentru arta sa, sistemele sale de scriere precum Linear A și pentru complexele sale masive de clădiri, inclusiv palatul de la Cnossos. Economia sa a beneficiat de o rețea de comerț în jurul unei mari părți a Mării Mediterane, iar influența culturală minoică s-a extins în Cipru, Canaan și Egipt. Unii savanți au speculat că legende precum cea a minotaurului au o bază istorică în epoca minoică. În 1420 î.Hr., civilizația minoică a fost înglobată civilizației miceniene din Grecia continentală. Cele mai vechi mostre de scriere în limba greacă, așa cum a fost identificată de Michael Ventris, este arhiva Linear B din Cnossos, datată aproximativ între 1425–1375 î.Hr. În 1913, după Primul Război Balcanic, Creta a devenit parte din Grecia. A fost ocupată de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prin cea mai mare invazie aeropurtată de până atunci.

În anul 67 î.Hr., Creta figurează în cronicile istorice ca o insulă aparținând Imperiului Roman. După căderea imperiului, Creta a intrat sub dominația Bizanțului. În anii 820, după 900 de ani ca insulă romană, Creta a fost capturată de arabii andaluzii, conduși de Abu Hafs, care a înființat Emiratul Cretei. Între anii 1211-1669 s-a aflat sub controlul Republicii Veneția și a devenit un bastion de apărare a intereselor acesteia în est. Otomanii au cucerit Creta (Girit Eyâleti) în 1669, după asediul Candiei, sub conducerea marelui vizir Köprülü Mehmed Pașa. În perioada 1669-1898 locuitorii greci ai Cretei au luptat împotriva dominației Imperiului Otoman. În ajunul Războiului de Independență al Greciei (1830), peste 30% din populația insulei ar fi fost musulmană.

De ce să vizitezi

Creta lasa o impresie de nesters, indiferent de momentul din an in care te hotarasti sa o vizitezi. Chania este unul dintre cele mai fermecatoare orase din intreaga Egee, avand pe fundal si Muntii Albi. Primele impresii despre capitala Heraklion, un oras mare si zgomotos, dupa standardele insulelor grecesti, sunt rareori favorabile, dar chiar si aici farmecul cretan isi poate face simtita puterea, pe masura ce intri pe sub pielea orasului. Oriunde ai calatori, vei descoperi ca cea ce te va atinge va fi sufletul Cretei.

Cum ajungi

Avion

Din Romania exista zboruri ale companiilor low cost dar in sezon foarte multi operatori de turism au chartere din mai multe orase ale Romaniei

Autocare

Cu autocarul se ajunge foarte greu, deoarece este un singur feryboat care se poate lua din portul Pireu, dar care face in sur de 13 ore pana in Heraklion.

Tren

Cu trenul nu se poate ajunge in Creta

Masina

Cu masina se poate ajunge cu acelasi feryboat din portul Pireu.

Activități și experiențe

Daca exista un singur personaj de fictiune care sa reprezinte cel mai bine ideea pe care o au cei mai multi oameni despre caracterul exuberant si emotional al grecilor, acela este Zorba, jucat de Anthony Quinn in filmul "Zorba Grecu" din 1966. Personajul a fost creat in romanul cu acelasi nume de Nikos Kazantzakis, cel mai mare romancier modern, grec. Nascut in Heraklion , acesta a calatorit foarte mult prin Europa, Africa si Asia, inainte de a se apuca de scris. Cunoscut mai ales datorita unor romane, precum, "Hristos rastignit din nou", autorul a mai scris eseuri, poezii si teatru. Filmul Zorba Grecu a adus opera lui Kazantzakis, in atentia intregii lumi.

Chania
Chania

Principalul oras din vestul Cretei este unul dintre cele mai frumoase orase de pe insula. Amplasarea sa perfecta, portul animat, vestigile istorice, piata aglomerata, muzeele interesante si plajele din apropiere, fac din acest oras un loc de vacanta perfect. Si oricatde multu turisti s-ar inghesui pe strazile sale, Chania isi pastreaza farmecul si caracterul sau unic. Destul de mare pentru a dispune de toate facilitatile unui oras, Chania isi pastreaza totusi dimensiunile umane, fiind un loc in care te poti orienta usor si in care ajungi foarte repede sa te simti ca acasa. Fara indoiala ca il ajuta si amplasarea sa geografica. La nord se afla stralucitoarea Mare a Cretei, Iin timp ce in nord gasesti masivul muntos Lefka Ori si Muntii Albi, coloana vertebrala a insulei. Daca iti alegi bine cafeneaua de la malul marii, poti admira in acelasi timp crestele muntilor, cat si marea involburata. Unele zone ale promenadei de langa tarm sunt marginite de vile inalte, care creaza un afect asemanator cu cele din Venezia.

Heraklion
Heraklion

Al cincelea oras ca marime din Grecia, are multe de oferit. Ca si in cazul Atenei, vei avea nevoie de timp pentru a face cunostinta cu el. Heraklion a suferit stricaciuni, mari de pe urma bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Iar acum are o multime de cladiri neatragatoare, construite din beton, si un sistem de strazi complet haotic. Dar mai are si un caracter extraordinar si o comoara de muzeu de arheologie in care se afla unele dintre cele mai renumite obiecte antice din lume. Pe tot cuprinsul aceste insule au fost descoperite o multime de obiecte antice , cele mai multe dintre acestea fiins expuse aici. Rezultatul este o colectie impresionanta, exceptionala, care merita sa ii acorzi cu larghete din timpul tau, poate chiar si sub forma a doua vizite mai scurte in locul uneia prelungite.

Rethymno
Rethymno

Avand o populatie de aproximativ de locuitori Rethymno este al treilea oras ca marime din Creta. Cu toate astea iti da sentimentul unei versiuni mai mici si mai turistice a orasului Chania, avand un port asemanator, arhitectura care poarta amprenta clara a venetienilor si turcilor, dar si o cultura traditionala puternica. Orasul greco-roman Rithymna a precedat Rethymno-ului modern, iar despre situtl acestuia se stie ca a fost locuit inca din perioada minoica. Nu exista vestigii din perioada palatata dar exista multe din perioada greco-romana, cand Rethymno era centrul de comert si port important. Elementul determinant al orasului este Fortetsa, o fortareata venetiana. A fost construita in anii 1570 pentru aparare impotriva atacurilor pirateresti cu numeroase constructii de interes istoric, care par cu totul rupte de efervescenta de turististraini din tavernele portului si de pe plajele orasului. Viata din orasul vechi se desfasoara in jurul Fantanii Rimondi, care se ridica la capatul unei strazi principale aglomerate , inconjurata de cafenele si de magazine.

Restaurante

Creta este o destinație gastronomică. În Creta există o abundență de preparate locale care merită încercate. Cand ne gandim la Grecia cu siguranta ne gandim la salata greceasca, branza feta, gyrosul de pui sau de vita. Ei bine, gastronomia greceasca nu se limiteaza la aceste preparate. Tavernele din insulele grecesti sunt adevarate afaceri de familie, iar preparatele au gust. Vacanta Creta Chania este cunoscuta in primul rand pentru bucataria mediteraneana, dominata de produsele locale.

Taverna Ferryman
Taverna Ferryman
Restaurant
Denumirea acestei taverne provine de la cunoscutul serial Who Pays the Ferryman (Cine îl plătește pe barcagiu) și nu s-a schimbat deloc de la deschiderea din 1974. Ferryman este o afacere de familie și se află pe malul golfului Elounda. Datorită acestei poziționări, te vei putea bucura de priveliști inedite asupra insulei Spinalonga. Meniul este bogat în preparate deosebite iar atmosfera liniștită este perfectă pentru o seară de vară specială. De meniu se ocupa Yiannis Baxevanis care transformă rețetele tradiționale în experiențe gourmet. Pâinea este coaptă în fiecare zi, fiind mereu proaspătă. Legumele sunt cultivate de către familie, iar calitatea lor este net superioară celor din magazine. Fii pregătit pentru o adevărată experiență culinară!
Citește mai mult
Elia Restaurant
Elia Restaurant
Restaurant
Restaurantul Elia s-a deschis în urmă cu trei ani și are doi patroni extrem de amabili – Nina și Nikos – care au ridicat un local excelent în sătucul Sellia. Folosind doar ingrediente locale și ulei de măsline virgin, cei doi au reușit să aducă preparatele cretane la un nivel superior. Turiștilor li se oferă o gamă variată din care pot alege precum: souvlaki grecesc, porc cu lămâie, humus și ton marinat cu ghimbir. În timp ce vei degusta aceste bunătăți, te vei delecta și cu minunatele priveliști asupra munților și mării de pe încântătoarea terasă. Preparatele deosebite, atmosfera prietenoasă și preturile atractive fac ca acest local să fie o alegere perfectă pentru orice masă a zilei.
Citește mai mult
Taverna Dionyssos
Taverna Dionyssos
Restaurant
În micuțul sătuc montan Myrthios din Creta, taverna Dionyssos își întâmpină cu căldură clienții, cărora le oferă aperitive și băuturi din partea casei. Mesele de pe terasă sunt orientate către măslini și către marea Libiei. Posibilitățile sunt nenumărate când vine vorba despre preparatele unice ce se servesc la Dionyssos. Boboceii de zuchini umpluți sunt un preparat cu specific cretan. Boboceii sunt culeși dimineața, devreme, când sunt proaspeți și sunt serviți la prânz, umpluți cu orez și diferite mirodenii. Dacă întrebi ospătarul, acesta iți va spune despre peștele proaspăt și despre mielul care ti se topește în gură. Orice masă servită în Creta se va încheia cu un desert și o băutură din partea casei.
Citește mai mult

Împrejurimi

Peisajele lungi de nisip și golfurile singuratice sunt frecvente, însă relieful insulei este dominat de masivele muntoase. Cel mai înalt este muntele Ida, cu o înălțime de 2.456 m.

Knossos
Knossos

Vestigiile vastului palat regal minoic de la Knossos aflate la 5 km sud de Heraklion , constitue principala atractie turistica a Cretei. Ar trebui sa iti rezervi cel putin doua ore pentru acest ;oc, daca doresti sa vezi ceva din palat si din orasul care il inconjoara. Daca il vizitezi in timpul verii, ia cu tine o sticla cu apa, deoarece atmosfera este destul de calda si de uscata. Vestigiile pe care le vezi in prezent la Knossos sunt departe de a fi cele mai vechi, din acest sit, care a fost locuit prima data in perioada neolitaica, aproximativ pe la anul 6000 i.Hr. Primul palat de aici a fost datat in jurul anului 2000 i.Hr. Acesta a fost distrus de un cutremur petrecut in jurul anului 1700 i.Hr. Cel mai recent palat a fost construit dupa cutremur si a supravietuit, pana la 1300 i.Hr, cand a fost la randul lui distrus, de aceasta data intr-un incendiu. Acest palat a fost construit la o scara enorma, avand aproximativ 1300 de camere si se estimeaza ca, in zilele sale de maxima glorie de la apogeul civilizatiei minoice, aici locuiau aproximativ 12.000 de oameni, iar in imprejurimile imediate, de patru ori mai multi. Situl este foarte intins, acoperind 75 ha. in total, dar publicul are acces toar intr-o parte din el.

Agios Nikolaos
Agios Nikolaos

Portul Agio Nikolaos, un important centru administrativ, cultural si de comunicatii este una diontre cela mai dezvoltate zone turistice din Creta si chiar din intreaga Grecie. Orasul minunat situat in Golful Mirabello, se poate lauda nu doar cu unul, ci cu doua porturi: un incantator port pescaresc , situat chiar in oras si un port interior care in realitate este un lac. Marginit de cafenele in aer liber se spune ca acesta ar fi locul in care facea baie zeita Athena. Toate aceste atractii si multe altele aflate in interiorul si in imprejurimile orasului, il fac sa fie in perioada de varf a sezonului, unul dintre cele mai aglomerate locuri din Creta. Agio Nikolaos era un loc prosper si in antichitate , fiind portul orasului stat, Lato, aflat in interiorul insulei. A ramas port si sub conducerea venetienilor, care l-au numit Agios Nikolaos dupa numele unei biserici construite in secolele al X-lea si al XI-lea. Venetieni au mai dat nume si golfului , pe care l-au numit Mirabello. Orasul a decazut sub turci care i-au distrus fortareata genoveza, dar ultima parte a secolului al XIX-lea, a inceput din nou sa prospere, devenind o destinatie cautata de calatori. Agios Nikolaos continua sa fie un port prosper important, si aici vei gasi pescari care isi usuca navoadele, dar si feryboat-uri care vin regulat aici dinspre dodecaneze, Ciclade sau Pireu.

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conectează-te cu

Nu ai cont încă?

Creare cont

Sau conectează-te cu

Ai deja un cont?