021 9247

Număr cu tarif normal

Grecia situri arheologice

Situri arheologice

Daca ne uitam un pic in urma la istoria acestei tari, observam ca aici pe tarmurile Marii Egee au aparut primele civilizatii Europene, si anume cele ale minoanilor si miceenilor. Dupa ce acestea au inceput sa cada a urmat o epoca neagra in istoria Greciei pana in anul 810 i.Hr., cand a aparut o noua civilizatie Elena.

A fost Grecia oraselor state care stabilea colonii in Mediterana, care rezista invaziilor persilor, si a carei cultura va fi baza civilizatiei Elene, dupa caderea imperiului lui Alexandru cel Mare (rege al Macedoniei).

Această cultură a avut o influenţă majoră asupra romanilor, care deşi au reuşit să treacă de armata grecească decăzută în 168 î.Hr., au fost cuceriţi ei înşişi de civilizaţie. Pe când era o provincie a Imperiului Roman, Grecia domina cultura Mediteranei de est, iar când imperiul s-a împărţit în două, Imperiul Roman de Răsărit sau Bizantin, cu centrul la Constantinopol, a primit o natură grecească. Din secolul IV până în secolul XV, Imperiul Roman de Răsărit a supravieţuit atacurilor din vest şi din est, până când pe 29 mai 1453, Constantinopulul a căzut în faţa otomanilor. Domnia otomană se va păstra până în 1821 când grecii îşi declară independenţa. După încheierea Războiul Grec de Independeţă în 1828, Grecia alege calea unei monarhii (1833). În secolul XIX şi la începutul secolului XX, Grecia încearcă să-şi însuşească populaţia vorbitoare de greacă din Imperiul Otoman, crescând încetul cu încetul în teritoriu şi populaţie, până în 1947, când ajuge la mărimea sa de astăzi. Din aceasta cauza, Grecia are foarte multe situri arheologice, locuri ce trebuie vizitate, macar o data in viata.

01 Parthenonul

Parthenonul este cel mai important si mai cunoscut monument al civilizatiei vechi grecesti, fiind deseori considerat simbolul Greciei. Este dedicat zeitei Athena Parthenos, patroana orasului Atena.

Constructia sa a durat 9 ani, iar decoratiile exterioare au fost finalizate 6 ani mai tarziu, in 432 i.Hr. Monumentala constructie a fost initiata de Perikles, supervizata de Pheidias, faimosul sculptor atenian, in timp ce Iktinos si Kallikrates au fost arhitectii cladirii. Este construit in stil doric, cu 8 coloane pe fiecare din fetele mici si 17 pe cele doua mari.

De-a lungul epocilor, Parthenon-ul si-a pastrat caracterul de lacas religios, fiind transformat pe rand in biserica bizantina, latina si apoi in timpul acupatiei turce in moschee musulmana.

02 Olympia

Olympia este cunoscuta in special pentru faptul ca aici au avut loc pentru prima oara Jocurile Olimpice Antice. Acestea erau comparabile cu Jocurile Pitiene ce se desfasurau in Delfi.

Jocurile s-au desfasurat in paralel, o data la patru ani si au tinut din anul 776 i.HR, pana in secolul IV cand au fost abolite de catre Imparatul Teodosie.

Tot aici se afla si statuia lui Zeus, statuie facuta de Phidias, din fildes si aur, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. In timpul excavarilor facute in s[pecial de catre arheologi germani, au fost descoperite, statuia lui Hermes Praxiteles dar si stadionul pe care s-au desfasurat Jocurile Olimpice. Situl arheologic Olympia a fost înscris în anul 1989 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

03 Delphi

In Delfi gasim Oracolul Delfic, dedicat zeului Apollo si locuit de nimfa Cassotis, venerata in toata lumea antica. Delfi era considerat de catre vechii greci, "centrul universului".

Numele de "Delphi" provine probabil de la Delphinios, un epitet atașat lui Apollo pentru a reda legătura sa cu delfinii. Apollo, se spune, ar fi venit cu preoți din Creta pe spatele delfinilor. Conform unei alte legende, Apollo a venit pe jos până la Delphi din nord și s-a oprit la Tempe, un oraș în Tesalia și a cules lauri, plantă sacră pentru el. În comemorarea acestei legende, câștigătorii jocurilor pitice primeau o coroană de lauri culeși din Tempe.

Aici intr-o incapere de sub Templul lui Apollo, Adyton, preoteasa Pythia, celebrul oracol din Delph, isi producea profetiile. Situl arheologic de la Delphi a fost înscris în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

04 Knossos

Knossos a fost capitala legendarului rege Minos, intemeietorul uneia dintre cele mai vechi civilizatii, civilizatia minoica. Situl Knossos se află pe o colină între confluența a două pârâuri și este situat la aproximativ 8 km în interior de coasta de nord a Cretei.

Săpăturile au fost începute la Knossos sub conducerea Sir Arthur Evans în 1900 și au scos la iveală un palat și clădirile înconjurătoare care au fost centrul unei culturi sofisticate din epoca bronzului care a dominat Marea Egee între aproximativ 1600 și 1400 î.Hr.

Primii locuitori din Knossos au venit probabil acolo din Anatolia în mileniul al VII-lea î.Hr. și au înființat o societate agricolă bazată pe creșterea grâului și a animalelor. La începutul perioadei minoice timpurii (3000–2000 î.Hr.), au început să folosească bronzul și să facă ceramică smălțuită, sigilii gravate și bijuterii din aur. A fost inventată o scriere hieroglifică și s-a început comerțul cu egiptenii. Primul palat de la Knossos a fost construit la începutul perioadei minoice medii (2000–1580 î.Hr.). Era format din structuri izolate construite în jurul unei curți dreptunghiulare. În această perioadă, Knossos a produs ceramică fină policromă pe un pământ smălțuit negru. Aproximativ 1720 î.Hr., un cutremur distructiv a nivelat cea mai mare parte din Knossos. Palatul a fost reconstruit, de data aceasta cu colonade extinse și scări care leagă diferitele clădiri de pe amplasamentul deluros. Rămășițele acestui palat ocupă locul excavat în zilele noastre.

05 Lindos

In cel mai inalt punct din Lindos, troneaza de sute de ani Castelul Cavalerilor Ioaniti. Un loc minunat, un loc unde timpul parca sta in loc. Castelul Cavalerilor ordinului Sf. Ioan, este construit in sec. al XIV-lea. Templul zeitei Atena Lindia este construit de dorien in secolul IV. Aici pe o laterala a castelului s-a descoperit si un teatru antic, ce putea gazdui circa 1800 de spectatori.

Peisajul de sus de la castel este fabulos. In panorama de 360 de grade puteti admira de sus si Golful Sf. Paul, ce se afla pe parte opusa a dealului.

Pentru cei care nu pot urca cele 300 de trepte pana la castel exista un mijloc de transport specific insulelor Ciclade si anume magarusul.

06 Epidavros

Epidaur este situat in Golful Saronic si era independent de de Argos și a fost inclus în Argolis doar în perioada romanilor. Cu dependențele sale a format un mic teritoriu numit Epidauria. Considerat a fi locul de naștere al fiului lui Apollo, Asclepios vindecătorul, Epidaur era cunoscut pentru sanctuarul său situat la în jur de 7 km de oraș, precum și pentru teatrul antic, care funcționează și astăzi.

Cultul lui Asklepios la Epidaur este atestat în secolul al VI-lea i.Hr. când sanctuarul de pe colină al lui Apollo Maleatas nu mai era destul de spațios.

Vechiul oraș Epidaur a fost înscris în anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conectează-te cu

Nu ai cont încă?

Creare cont

Sau conectează-te cu

Ai deja un cont?