021 9247

Număr cu tarif normal

Romania atractii

Orase Medievale

Orasele medievale ale Romaniei sunt recunoscute in toata Europa pentru istoria si arhitectura acestora. Orasele acestea au fost construite de catre popoarele romanesti din perioada Evului Mediu.

Romania este o tara ce dispune de o cultura bogata. Cea mai buna modalitate de a descoperi tainele culturii este vizitarea renumitelor orase medievale. Acestea spun legende si parti ale istoriei prin unicele atractii turistice.

Descopera si alte atractii principale din Romania

01 Sighisoara

Fiind unul dintre cele mai bine conservate orase medievale din Europa, Sighisoara poate fi numita “bijuteria arhitecturala a Romaniei”. Oras fondat in secolului al XII-leade catre colonistii sasi, acesta si-a pastrat aspectul medieval si in prezent. Inscris in patrimoniul UNESCO, orasul-cetate Sighisoara te va transporta in timp, oferind o experienta autentica a Evului Mediu transilvanean.

Centrul istoric este o adevarata capsula a timpului. Strazile inguste pavate cu piatra, casele colorate in stil sasesc si arhitectura gotica, pastrate aproape intacte timp de trei secole, creeaza o imagine vie a unui tablou pictat in secolul al XII-lea.

Simbolul orasului este Turnul cu Ceas inca din secolul al XIV- lea. Situat in piata centrala, acum adaposteste un muzeu fascinant de istorie si ofera o panorama spectaculoasa asupra intregului oras. Casa Vlad Dracul din Sighisoara este pozitionata aproape de Turnul cu Ceas si se presupune ca aceasta cladire dateaza din secolele XIV-XV, fiind chiar locul unde ar fi trait insusi Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes. Dovezile care atesta prezenta lui Vlad Dracul in aceasta casa sunt reprezentate de o fresca si doua scrisori. Daca vrei sa te convingi trebuie sa treci neaparat pe la Casa Vlad Dracul care in prezent adaposteste un restaurant in stil medieval.

Fortificatiile medievale ale Cetatii Sighisoara ofera perspectiva unica asupra sistemului de aparare medieval. Formata din doua turnuri reprezentat cate un mestesug diferit, nu trebuie sa o ratezi cand vii in Sighisoara.

In cel mai inalt punct al orasului vei gasi, pe langa o priveliste de poveste, o biserica gotica impunatoare cu o arhitectura remarcabila.

Un alt element care se conserve inca din secolul al XVII-lea este scara acoperita care leaga Orasul de Jos de Orasul de Sus, fiind parte integranta a orasului Sighisoara.

Ce nu trebuie sa ratezi cand vii in Sighisoara sunt plimbarile pe strazile care isi pastreaza atmosfera medievala, mancarea traditionala transilvaneana si vizitele la ateliere mestesugaresti unde sa inveti tehnici traditionale care nu s-au pierdut.

Cazari din Sighisoara

02 Brasov

Brasov, unul dintre cele mai pitoresti orase din Romania, o cetate medievala foarte bine pastrata care imbina arhitectura gotica, baroca si renascentista cu peisajele montane deosebite.

Inima orasului este Piata Sfatului, centru istoric care isi pastreaza farmecul inca din secolul al XIII-lea. Aici vei gasi Biserica Neagra, cel mai mare lacas de cult gotic din sud-estul Europei care domina panorama orasului. Construita in secolul al XIV-lea, a impresionat dintotdeauna prin arhitectura maiestuoasa si prin colectia, unica in tara, de covoare orientale. In apropierea acestei Biserici vei gasi Strada Sforii, una dintre cele mai inguste strazi din Europa, cu o latime de 1,3 m. In trecut era folosita ca ruta pentru pompieri, iar astazi este cea mai pozata atractie turistica din Brasov.

Un exemplu excelent de arhitectura defensiva medievala este Poarta Ecaterina, singura poarta originala pastrata din vechile fortificatii ale orasului. In completarea perspectivei despre istoria militara a Brasovului este Bastionul Tesatorilor care astazi gazduieste un muzeu fascinant.

Pentru o panorama spectaculoasa asupra intregului oras medieval si a imprejurimilor, Muntele Tampa, accesibil pe jos sau cu telecabina, ofera aceasta posibilitate.

Brasovul este fermecator in orice sezon pentru mancarea traditionala pe care o gasesti in restaurantele din Piata Sfatului, dar nu numai, pentru strazile medievale din centrul vechi, pentru ca ofera un muzeu in aer liber care imbina istoria cu modernul, dar si natura spectaculoasa.

03 Sibiu

Sibiu sau Hermannstadt este unul dintre cele mai frumoase orase medievale din Romania! Fosta capitala culturala europeana in 2007, la Sibiu vei gasi arhitectura saseasca unica imbinata cu o atmosfera cosmopolita, oferind o experienta culturala unica in inima Transilvaniei.

Pietele pitoresti cu strazi inguste pavate cu piatra cubica, cladirile colorate, acoperisurile cu "ochii Sibiului" creeaza un tablou urban de care te vei indragosti.

Piata Mare este una dintre cele mai mari piete medievale din Transilvania, inima orasului Sibiu, care gazduieste Turnul Sfatului, fiind simbolul orasului de unde te poti bucura de o panorama spectaculoasa.

Piata Mica, formata din arcade si case baroce, este locul unde vei gasi numeroase cafenele si restaurante cu terase. Din Piata Mica ajungi usor in Piata Huet plimbandu-te pe Podul Minciunilor. Podul Minciunilor prezinta o singura deschidere de 10,40 m, formata din patru traverse metalice arcuite, asamblate la cheie prin bulonare si decorate cu rozete si cu cate un brau de elemente inscrise in cercuri. Arcele au sectiune constanta cu ornamente vegetale sau geometrice de factura neogotica.

In Sibiu vei gasi cel mai vechi muzeu din Romania, gazduit in Palatul Brukenthal din Piata Mare. Aici vei gasi o colectie impresionanta de arta europeana. Tot in Sibiu gasesti cel mai mare muzeu etnografic in aer liber din Europa, situat in Padurea Dumbrava.

Sibiul are farmecul lui in orice perioada a anului. Primavara si vara te poti bucura de numeroasele festivaluri culturale, printre care Festivalul International de Teatru de la Sibiu, de mancarea traditionala transilvaneana in restaurantele din Piata Mica, de Parcul Natural Dumbrava Sibiului sau Gradina Zoologica. Iarna, orasul se transforma intr-o destinatie de basm, Targul de Craciun care te duce cu gandul la casa lui Mos Craciun.

04 Cluj-Napoca

Capitala neoficiala a Transilvaniei, Cluj-Napoca este un oras vibrant care imbina stilul gotic cu baroc si art nouveau.Strazile pietruite si pietele largi ne duc cu gandul la istoria bogata a Clujului, iar aerul contemporan este adus de cafenelele moderne si galeriile de arta. Inima orasului este Piata Unirii dominata de Biserica Sfantul Mihail fiind una din cele mai mari biserici gotice din Transilvania. Muzeul National de Istorie a Transilvaniei este un palat baroc impunator ce ofera un ghid istoric al regiunii.

Casa Matei Corvin este o alta cladire gotica pe care nu trebuie sa o ratezi cand vizitezi Clujul.

In Cluj vei gasi cea mai mare si mai diversificata gradina botanica din Europa de Sud-Est, denumita Gradina Botanica "Alexandru Borza.

Cluj-Napoca nu este doar un oras cu o istorie bogata cat si un centru cultural si tehnologic care continua sa se dezvolte si sa evolueze.

05 Timisoara

Capitala Europeana a Culturii in 2023, Timisoara cunoscuta si drept “Mica Viena”, este orasul din Romania remarcat prin arhitectura impreionanta, parcuri dar mai ales prin spiritul inovator, fiind primul oras european cu iluminat stradal electric.

Inima orasului este Piata Unirii, cu cladiri baroce pe care nu trebuie sa le ratezi dar si Domul Romano-Catolic. Catedrala are o istorie complexa ce se intinde de-a lungul a peste 280 de ani. Piata Victoriei gazduieste Opera Nationala si Catedrala Mitropolitana. O parte foarte bine conservata a vechilor fortificatii ale orasului care acum gazduieste spatii culturale si expozitii este Bastionul Theresia. O impresionanta sinagoga in stil maur care reprezinta o marturie a comunitatii evreiesti din Timisoar este Sinagoga din Cetate. Muzeul Revolutiei nu trebuie ratat de catre iubitorii de istorie, fiind un memoriat dedicat evenimentelor din 1989, an in care Timisoara a fost scanteia Revolutiei Romane.

Timisoara pentru Romania nu este doar un oras cu un mare impact istoric, cat si un centru cultural si economic care se dezvolta constant. Timisoara este o combinatie intre patrimoniu architectural, diversitate culturala si dorinta continua de dezvoltare.

06 Iasi

Cunoscut ca “orasul celor sapte coline”, Iasul este un oras istoric si cultural important pentru Romania fiind fosta capitala a Principatului Moldovei. Centrul orasului Iasi este o comoara arhitecturala si istorica, oferind o calatorie fascinanta in timp.

Cand spui Iasi spui Palatul Culturii, un edificiu neogotic, care in prezent adaposteste mai multe muzee. Arhitectura unica in stil armenesc si georgiana a Manastirii Trei Ierarhi incanta cu decoratiuni exterioare impresionante. Teatrul National "Vasile Alecsandri" unul dintre cele mai frumoase teatre din Romania expune o arhitectura in stil baroc si rococo. Un alt reper pentru Romania aflat la Iasi este Catedrala Mitropolitana, cea mai mare biserica ortodoxa din tara.

De ce sa alegi Iasi? Pentru arhitectura medieval pe care o vei regasi pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, pentru bucataria moldoveneasca in restaurantele traditionale din centrul orasului, pentru festivalurile culturale cum ar fi Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT).

07 Suceava

Capitala Moldovei medievale, Suceava este un oras unde istoria este prezenta la fiecare pas. Oras care a avut un rol foarte important in istoria Moldovei, Suceava ofera o imagine fascinanta a epocii medievale cu accente moderne.

Suceava pastreaza cel mai bine aspectul medieval cu strazi inguste si cladiri istorice ce te poarta intr-o epoca in care orasul era centrul politic si cultural al Moldovei, fiind resedinta celor mai faimosi domnitori ai tarii, precum Stefan cel Mare.

Impunatoarea fortareata a Cetatii de Scaun este simbolul orasului, aici fiind aproape doua secole resedinta domnitorilor Moldovei. Cetatea Scheia este o alta imagine reprezentativa ce se afla in apropierea Sucevei, fiind o fortificatie medievala importanta in istoria tarii.

Biserica Sfantul Gheorghe poate fi considerata o bijuterie arhitecturala inca din secolul al XVI-lea, fiind parte din patrimoniul UNESCO, incantand cu frescele interioare si exterioare de care te vei indragosti.

Hanul Domnesc, constructie bine conservata cu o arhitectura medievala, astazi muzeu, vorbeste despre istoria Sucevei. In Suceava nu regasesti doar un oras medieval bine pastrat, ci si o poarta deschisa catre istoria fascinanta a Moldovei. O vizita aici iti permite sa pasesti in urma cu secole, in vremurile glorioase ale Moldovei medievale.

Cazari din Suceava

08 Oradea

Oradea, capitala istorica a Bihorului, este un oras cu o istorie bogata, jucand un rol crucial in Istoria Transilvaniei dar si a Ungariei medievale. Aici vei regasi o imagine complete a epocii medieval imbinata cu elemente arhitecturale baroce si secession.

Orasul pastreaza un aspect medieval si renascentist pe care il vei regasi pe strazile piteresti si in cladirile istorice. Impunatoarea Cetate a Oradei este simbolul orasului. Constructia acesteia a inceput in secolul al XI-lea dar s-a extins de-a lungul timpului, oferind astazi o imagine a sistemelor de aparare medievale completa. O alta capodopera in Oradea este Catedrala Romano-Catolica, cu origini din acelasi secol ce imbina elementele gotice cu cele baroce. Aceasta biserica impunatoare ramane un punct central al vietii spirituale din Oradea.

Palatul Episcopal Baroc este o alta capodopera arhitecturala ce nu trebuie ratata cand ajungi in Oradea. Cu peste 100 de camera decorate in stil baroc, acest palat ofera o imagine a luxului si rafinamentului epocii.

Centrul istoric al Oradei, cu strazile inguste si cladirile colorate transpun stilul baroc si secession care te poarta in acele timpuri. In Oradea descoperi nu doar un oras medieval, ci si o pagina de istorie a Transilvaniei si a Europei Centrale.

Cazari din Oradea

09 Alba Iulia

Orasul Alba Iulia este considerat “capitala de suflet” a romanilor, iar istoria Romaniei se dezvaluie la fiecare pas. Alba Iulia pastreaza cu mandrie aspectul medieval si renascentist, centrat in jurul impresionantei Cetati Alba Carolina.

Cetatea Alba Carolina este simbolul orasului, fiind cea mai mare fortareata de tip Vauban din sud-estul Europei. Construita in secolul al XVIII-lea pe locul unor fortificatii mai vechi, cetatea in forma de stea ofera o imagine impresionanta a arhitecturii militare. Cu cele sapte bastioane si porti monumentale, cetatea este o marturie vie a istoriei tumultuoase a regiunii.

Una dintre cele mai vechi si valoroase monumente de arhitectura medieval din Transilvania este Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihai. Aici se afla mormantul lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei si regent al Ungariei.

O alta Catedrala consutruita in stil bizantin in perioada interbelica este Catedrala Reintregirii Neamului. Acest loc are o semnificatie deosebita in istoria tarii, marcand locul unde s-a infaptuit Marea Unire din 1918.

Palatul Principilor, astazi Muzeul National al Unirii, construit in secolul al XVI-lea, resedinta principilor Transilvaniei si locul unde s-au luat decizii cruciale pentru istoria regiunii.

In Alba Iulia nu descoperi doar un oras medieval bine conservat, ci si o carte deschisa catre intreaga istorie a Romaniei.

Cazari din Alba Iulia

10 Hunedoara

Hunedoara pastreaza cu mandrie aspectul medieval, iar centrul de interes fiind magnificul Castel al Corvinestilor. Strazile care inconjuara castelul si asa zisa zona veche a orasului te teleporteaza intr-o epoca in care cavalerii si mestesugarii dadeau viata acestor meleaguri.

Castelul Corvinilor, simbol al orasului, este si unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Europa. Construit in secolul al XV-lea castelul impresioneaza prin dimensiunile sale, Sala Cavalerilor si Sala Dietei. Podul de acces, sustinut de patru arcade masive te transporta direct in inima Evului Mediu. In imediata apropiere se afla Biserica Sfantul Nicolae, un alt monument construit in stil gotic. Aceasta a fost locul de rugaciune al familiei Corvin si al locuitorilor medievali ai Hunedoarei.

Hunedoara este recunoscuta in istorie si datorita mestesugului de metalurgie. In Evul Mediu, zona era renumita pentru zacamintele de fier si pentru mestesugarii specialisti in prelucrarea metalelor. Desi nu este o constructie medievala, Muzeul Fierului prezinta istoria prelucrarii fierului in regiune.

Fie ca te pasioneaza arhitectura medieval, legendele cavaleresti sau istoria industriala, Hunedoara ofera o imagine a trecutului si prezentului.

Cazari din Hunedoara

Hotel Rusca
last minute
Hunedoara Romania
Rusca
46744 RON
Hotel Vila Corviniana
last minute
Hunedoara Romania
Vila Corviniana
1.25123 RON
Hotel Motel Cincis
Hunedoara Romania
Motel Cincis
1.12669 RON
Vezi mai mult

Alte atractii din Romania

Blog

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conectează-te cu

Nu ai cont încă?

Creare cont

Sau conectează-te cu

Ai deja un cont?