021 9247

Număr cu tarif normal

Timișoara atractii

Biserici din Timișoara

Adevărate enciclopedii spirituale, Bisericile timișorene sunt demne de vizitat pentru a învăța despre istoria locală cât și regională.

Bisericile din Timișoara evidențiază atât diversitatea culturală cât și cea religioasă a orașului bănățean, cu lăcașuri de cult ortodoxe, catolice, protestante și neogotice.

01 Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi"

Catedrala Mitropoliei Banatului, simbol al Timișoarei, este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din România. Cele aproximativ 11 turle impunătoare, cea mai mare având o înălțime de 90m, se zăresc neclintite în capătul Pieței Victoriei. În „Mica Vienă” poți auzi cântecul religios al celor șapte clopote care te invită la o călătorie spirituală.

Începând cu data de 28 iulie 1919, când Banatul se unește cu România, administrația românească decide să continue și să promoveze Ortodoxia, care fuseseră ruptă în anul 1717 de către administrația austriacă, în favoarea catolicismului. Astfel, de pe urma celor întâmplate, s-a reînființat în 1926 vechea parohie din Cetate, iar mai apoi în 1939 Episcopia de Timișoara. Însă, pe data de 6 octombrie 1936, sub inițiativa mitropolitului Vasile Lăzărescu și ctitorită de Regele Mihai al României, s-a construit cu drag și spor timp de 4 ani Catedrala Mitropolitană „Sinfții Trei Ierarhi”, care încântă până în prezent timișorenii cu prezența sa.

Arhitectura exterioară și interioară a lăcașului de cult este de-a dreptul frumoasă, cu influențe bizantine și moldovenești care se regăsesc în miciile detalii, cum ar fi țigla colorată cu modele interesante, sculptura numeroaselor și maiestuase turle și pictura atent realizată de artistul Atanasie Demian. La subsolul bisericii există o colecție de artă religioasă antică specifică Banatului și o colecție de icoane, deschise publicului.

02 Biserica Millennium

Biserica catolică Millenium din cartierul Fabric, Timișoara, este una dintre cele mai mari și mai importante biserici romano-catolice din oraș, iar istoria sa este strâns legată de Imperiul Austro-Ungar. Lăcașul de cult este un adevărat simbol al catolicismului și un reper arhitectural dar și spiritual de mare importanță pentru oraș.

Proveniența denumirii bisericii este în strânsă legătură cu un eveniment important istoric. În anul 1896 s-au împlinit 1000 de ani de la întemeierea statului maghiar și în acel moment au început clădirea a timp de 5 ani a lăcașului de cult Millenium. Timișoara, în vremea respectivă, făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, cu a sa comunitatea romano-catolică compusă în principal din maghiari și germani, care mai apoi s-a dezvoltat într-un cult mai mare de pe urma industriei textile din zonă.

Biserica Millennium este o bijuterie a Timișoarei, cu arhitectura sa exterioară care imediat se remarcă în mulțime, în stil neoromanic cu influențe neogotice, cele două turle înalte de 65 metri și decorațiile bogate.Interiorul are, de asemenea, vitralii impresionante și picturi murale tipice pentru sfârșitul secolului al XIX-lea. Altarul principal și capelele laterale sunt rafinat ornamentate, iar statuile și sculpturile religioase adaugă o splendoare indedită locului sacru. Unul dintre cele mai impresionante elemente ale bisericii este orga, care are peste 2.000 de țevi și este utilizată în general la concertele de muzică clasică. Acustica excepțională a bisericii și acest minunat instrument muzical fac dintr-o vizită la Biserica Milennium o experiență de neuitat pentru iubitorii de muzică.

03 Domul Sf. Gheorghe

În faimoasa Piața Unirii din Timișoara domnește Domul Catolic Sfântul Gheorghe, cea mai specială și reprezentativă clădire în stil baroc din oraș și este considerată una dintre cele mai valoroase lăcașuri de cult din Banat.

Istoria construcției a lăcașului de cult a durat peste 20 de ani, în două etape, mai exact între anii 1736-1751 și 1755-1774. Proiectul original a fost finalizat între anii 1736-1774, realizat de Joh. Jacob Schelblauer, consilier al orașului Viena. Deși patru arhitecți diferiți, dintre care Kaspar Dissel, Johann Lechner, Carl Alexander Steinlein și Johann Theodor Kostka, s-au succedat la conducerea lucrărilor. În ciuda acestui fapt, execuția dezvăluie o stăpânire perfectă a tehnicilor barocului. Printre artiștii celebrii care au contribuit la decorarea interioară a Domului se numără Michael Angelo Unterberger care a pictat altarul principal în 1754 și sculptorul vienez Johann Joseph Rossler care a realizat statuile renumite ale lăcașului, de exemplu Sfântul Carol Borromeo și Sfânta Theresia.

Monumentul este realizat din caramida in stil baroc cu decoratiuni din piatra si stuc iar turnurile au o înălțime mică din cauza distanței foarte mici de zidurile cetății. Interiorul este bogat și magnific, și se remarcă prin cele nouă altare, realizate de Johann Müller din Viena și decorate în stil baroc și rococo, decorate cu icoane vechi și o orgă creată în 1908 de Leopold Wegenstein.

Atractii principale in

Blog

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conectează-te cu

Nu ai cont încă?

Creare cont

Sau conectează-te cu

Ai deja un cont?