021 9247

Număr cu tarif normal

Turcia atractii

Hagia Sophia

Hagia Sofia este una dintre cele mai vechi lacase de cult, fiind construita in perioada 532-537 de imparatul bizantin Iustinian I. Monumentul a suferit numeroase distrugeri si reconstructii, inclusiv dupa incendii si cutremure, dar continua sa adune an de an vizitatori din diferite colturi ale lumii si a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din 1985.

Arhitectura acestei moschei nu o lasa neobservata, imbinand imagini religioase cu detaliile opulente specific perioadei bizantine. Mozaicuri stralucitoare infatiseaza scene biblice si figuri antice, cum ar fi Imparateasa Zoe, una dintre cele trei imparatese bizantine independente.

Taxa pentru biletul de acces este de aproximativ 32 euro, iar drumul catre moschee se poate realiza atat cu masina personala, cat si cu ajutorul transportului in comun. Te poti folosi de autobuz, tren, metrou, chiar si tramvai, pentru a ajunge cat mai aproape de Hagia Sofia.

Istorie

Considerata si "cea de-a opta minune a lumii", Hagia Sofia a fost timp de secole cea mai mare biserica din crestinatate devenind apoi moschee. Imparatul Justinian a construit-o in secolul al VI-lea, ca parte a misiunii sale de a restaura maretia Imperiului Roman: privind in sus la cupola plutitoare, este greu de crezut ca aceasta minunatie acoperita cu fresce nu a revitalizat de una singura soarta Romei. In urma mai multor incendii si cutremure, cladirea a suferit distrugeri grave, fiind de mai multe ori reconstruita. In anul 1985, Hagia Sofia a fost inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

De ce sa vizitezi

Desi monumentul dateaza de secole bune, arhitectura sa continua sa impresioneze pe fiecare vizitator care ii calca pragul. Exteriorul Hagia Sofia este format in coloane lungi din marmura si motive conturate din mozaic colorat, iar interiorul este plin de arcade, coloane si bolti inalte, inspirate de arhitectura romana.

Cupola din varful lacasului, numita si Dom, nu are cum sa treaca neobservata, fiind o emblema pentru moschee in sine. Elementul are un diametru de aproximativ 31 m si este sustinuta de patru piloni triunghiulari, creand un efect vizual special, cupola parca plutind deasupra lacasului.

Odata cu cucerirea otomana in 1453, moschea a suferit modificari, fiind adaugate minaretele, mihrabul si minbarul, necesare pentru ritualurile de rugaciune ale musulmanilor. Minaretul de sud-este este construit din caramida rosie si dateaza inca din timpul domniei lui Mehmed sau a succesorului sau, Beyazid al II-lea. Celelalte trei minarete sunt realizate dintr-un material calcaros alb si gresie.

Elementele decorative de pe peretii lacasului infatiseaza scene biblice, create din mozaicuri colorate, foite de aur si marmura. O reprezentare a lui Hristos pe bolta si alta a Sfintei Maria leganand pe Iisus printre apostolii Petru si Pavel sunt doar cateva dintre capodoperele pe care le poti vedea vizitand moschea.

Cum ajungi

Autobuz

Vizitarea moscheii Hagia Sofia direct de la Aeroportul International Istanbul, iti va lua aproximativ o ora cu autobuzul. Cea mai apropiata statie de autobuz de moschee este Çatladikapi - Yenikapi Yönü si este pozitionata la 13 minute de mers pe jos.

Masina

Aproape de moschee se gasesc mai multe zone special amenajate unde iti poti lasa masina. Cateva dintre acestea sunt Ispark la 3 minte de mers pe jos, Dalbasti Parking la 260 m si Sports CarPark la 750 m de Hagia Sofia.

Metrou

Metroul este o alta varianta convenabila de transfer. Poti calatori cu metroul pana la statia Sultanahmet, cu lnia de metrou M2, si vei ajunge la Hagia Sofia in aproximativ 50 minute.

Tramvai

Linia de tramvai T1 te poate aduce la 7 minute de mers pe jos de moschee. Cea mai apropiata statie fata de moschee este Sultanahmet si poate fi accesata in aproximativ o ora de la aeroport.

Preturi estimative

Costurile unui bilet de acces in faimoasa moschee este de aproximatov 32.50 euro de persoana.

Program

Programul de vizita este de luni pana duminica, intre orele 9:00 si 19:30. Moschea poate fi partial inchisa pe durata orelor de rugaciune.

Restaurante

Călătoriile sunt o modalitate de a te pierde și de a te regăsi în același timp. În fiecare călătorie, descoperi ceva nou despre tine și despre lumea din jurul tău.

Ortaköy Kumpir
Ortaköy Kumpir
Fast Food
Ortaköy Kumpir este un fast-food pe care nu ai voie sa il ratezi! Cartofii umpluti cu diferite condimente si garnituri ii rasfata si pe cei mai mici gurmanzi. Fiecare isi poate orna cartoful copt cu garnituri diverse, de la cruditati si porumb la smantana si sosuri traditionale.
Olive Garden Cafe & Restaurant
Olive Garden Cafe & Restaurant
Daca vrei sa iei masa intr-un spatiu linistit, Olive Garden Cafe & Restaurant este o alegere excelenta. Situat in spatele strazii, intr-o gradina linistita si atent amenajata, restaurantul te intampina cu preparate insipirate atat din bucataria turceasca, cat si din cea mediteraneana, cu fructe de mare, pui si optiuni pentru vegani.
Atolye Restaurant
Atolye Restaurant
O varianta mai eleganta este reprezentata de Atolye Restaurant, unde poti servi meniuri inspirate din bucataria anatoliana si turceasca. Mai mult, legumele folosite de acest restaurant sunt obtinute dintr-o gradina celebra de legume din Istanbul, restaurantul optand pentru varianta unor produse proaspete in preparatele realizate.

Imprejurimi

Palatul Topkapi
Palatul Topkapi

Palatul Topkapi din Istanbul reprezinta, cu siguranta, unul dintre cele mai mari simboluri ale istoriei otomane. Doar imagineaza-ti o cetate care, pentru aproape patru secole la rand, a fost centrul vestitei puteri otomane! Dupa ce sultanul Mehmed al II-lea a cucerit Constantinopolul, mai exact intre anii 1460 si 1478, Palatul a fost inaltat si a devenit un sediu administrativ si de invatare pentru generatiile urmatoare de conducatori.

Moscheea Albastra
Moscheea Albastra

Cea mai fotogenica cladirea a Istanbulului a fost cel mai mare proiect al sultanului Ahmet I (r 1603-17), al carui mormant se afla pe partea nordica a amplasamentului, orientat spre Parcul Sultanahmet. Moscheea are exteriorul curbat, o cascada de cupole si sase minarete zvelte. Placile albastre Iznik impodobesc interiorul si sunt cele care dau cladirii neoficialul dar bine cunoscutul nume.

Atractii principale in

Blog

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conectează-te cu

Nu ai cont încă?

Creare cont

Sau conectează-te cu

Ai deja un cont?