021 9247

Număr cu tarif normal

Turcia atractii

Palatul Topkapi

Palatul Topkapi din Istanbul reprezinta, cu siguranta, unul dintre cele mai mari simboluri ale istoriei otomane. Doar imagineaza-ti o cetate care, pentru aproape patru secole la rand, a fost centrul vestitei puteri otomane!

Dupa ce sultanul Mehmed al II-lea a cucerit Constantinopolul, mai exact intre anii 1460 si 1478, Palatul a fost inaltat si a devenit un sediu administrativ si de invatare pentru generatiile urmatoare de conducatori.

Astazi, Palatul Topkapi va intampina cu patru curti principale, cateva gradini bine ingrijite si cu o arhitectura care combina stiluri islamice, europene si otomane. Intrand in palat, veti fi uimiti de colectia sa eleganta de artefacte, care include bijuterii stralucitoare, manuscrise rare si faimosul Diamant Spoonmaker.

Istorie

Construit intre 1460 si 1478, sub conducerea sultanului Mehmed al II-lea, Palatul Topkapi insumeaza cultura bogata a Imperiului Otoman. Palatul a fost martorul conducerii a aproximativ 30 sultani, timp de aproape patru secole. Intins pe o suprafata larga, cu patru curti si peste 400 camere, Topkapi Palace a fost casa pentru 4000 de persoane, inclusiv 300 de femei, si reflecta un amestec de culturi islamice, europene si otomane in arhitectura sa. In 1924, cladirea a fost transformata intr-un muzeu, esential pentru pastrarea si prezentarea istoriei marelui imperiu.

De ce sa vizitezi

Astazi, Palatul Topkapi este vizitat de peste 3 milioane de persoane anual, aratand ca opulenta Imperiului Otoman a fost si ramane impresionanta. Palatul, cu cele patru curti principale, prin galerii, pavilioanele si gradinile sale, ofera o privire profunda asupra vietii de la curtea imperiala. Palatul detine o colectie de aproape 12.000 de piese de portelan, inclusiv un castron care, conform legendelor, isi schimba culoarea daca mancarea din interior era otravita, haine otomane, arme si bijuterii regale.

Cum ajungi

Tramvai

O varianta convenabila pentru transport ar putea fi tramvaiul. Daca alegi sa pleci din statia de tramvai Findikli-Mimar Sinan Üniversitesi, cu linia T1, ajungi la 7 minute distanta de mers pe jos de Palatul Topkapi.

Masina

Pentru cei care prefera confortul masinii, drumul din Piata Taksim catre Palatul Topkapi dureaza intre 18 si 30 de minute, in functie de trafic, pe o distanta de aproximativ 7,6 km.

Autobuz

Din Piata Taksim, puteti lua autobuzul 70FE sau BN1, schimband la Eminönü Misir Çarsisi pentru a ajunge la statia de autobuz Akbiyik. De acolo, palatul se afla la doar 8 minute de mers pe jos.

Preturi estimative

Costul biletului de intrare la Palatul Topkapi este de 52 de euro.

Program

Vizitatorii pot explora palatul intre orele 9:00 si 18:00, cu exceptia zilelor de marti, cand acesta este inchis. Pentru a avea o experienta completa si a descoperi toate atractiile, se recomanda o durata de vizitare de aproximativ 3 ore.

Restaurante

Dupa o zi lunga de vizitat gradinile si camerele unde, timp de secole, marii sultani si-au trait vietile, masa devine un alt punct de atractie pe lista noastra! Din fericire, nu doar arhitectura Turciei este grandioasa si impresioneaza orice vizitator, ci si cultura gastronomica traditionala sau moderna. In jurul Palatului Topkapi se afla o selectie de restaurante cu mancaruri pentru toate gusturile.

Garden 1897 Restaurant
Garden 1897 Restaurant
Garden 1897 Restaurant este un restaurant interesant, care te fereste de atmosfera rigida a unui restaurant de lux. Aici poti incerca bucataria specific turceasca, cu meniuri inspirate din vremea sultanilor, precum Sultan Stuffed, Moutanjana si Lamb Shank.
Ortaköy Kumpir
Ortaköy Kumpir
Ortaköy Kumpir este un fast-food pe care nu ai voie sa il ratezi! Cartofii umpluti cu diferite condimente si garnituri ii rasfata si pe cei mai mici gurmanzi. Fiecare isi poate orna cartoful copt cu garnituri diverse, de la cruditati si porub la smantana si sosuri traditionale.
The Sarniç Restaurant
The Sarniç Restaurant
Daca pleci de la palat cu gandul la viata sultanilor, poti incerca restaurantul The Sarniç Restaurant. Atmosfera acestui restaurant continua arhitectura opulenta a turcilor de la Topkapi si ofera programe de animatie si dansuri orientale, pentru a patrunde si mai mult in istoria otomana.

Imprejurimi

Hagia Sophia
Hagia Sophia

Hagia Sofia este una dintre cele mai vechi lacase de cult, fiind construita in perioada 532-537 de imparatul bizantin Iustinian I. Monumentul a suferit numeroase distrugeri si reconstructii, inclusiv dupa incendii si cutremure, dar continua sa adune an de an vizitatori din diferite colturi ale lumii si a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din 1985.

Moscheea Albastra
Moscheea Albastra

Cea mai fotogenica cladirea a Istanbulului a fost cel mai mare proiect al sultanului Ahmet I (r 1603-17), al carui mormant se afla pe partea nordica a amplasamentului, orientat spre Parcul Sultanahmet. Moscheea are exteriorul curbat, o cascada de cupole si sase minarete zvelte. Placile albastre Iznik impodobesc interiorul si sunt cele care dau cladirii neoficialul dar bine cunoscutul nume.

Atractii principale in

Blog

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conectează-te cu

Nu ai cont încă?

Creare cont

Sau conectează-te cu

Ai deja un cont?