021 9247

Număr cu tarif normal

Turcia atractii

Top 12 lucruri de facut in Turcia

Ah, Turcia! O tara fascinanta unde Orientul intalneste Occidentul, o tara plina de istorie, cultura vibranta si peisaje de vis. Sa pornim intr-o calatorie magica si sa descoperim cele mai uimitoare activitati pe care le poti face pentru o experienta de neuitat in aceasta destinatie incantatoare!

Turcia este un adevarat tezaur de atractii spectaculoase, fiecare avand o poveste unica de spus. De la vechiul oras-port Efes pana la grandioasa cupola bizantina a Aya Sofya, Turcia se mandreste cu o abundenta de ruine si monumente de renume mondial. O serie de personaje istorice si imperii precum romani, bizantini si otomani si-au lasat amprenta pe aceasta fosta escala.

Explorarea mostenirii lor va poarta din interioarele fastuoase ale sultanului si haremului sau din vastul Palat Topkapi din Istanbul, pana la ruinele romantice si misterioase ale licienilor de pe plajele mediteraneene. Iata cele mai importante si cunoscute atractii pe care nu trebuie sa le ratezi.

01 Hagia Sophia

Hagia Sofia este una dintre cele mai vechi lacase de cult, fiind construita in perioada 532-537 de imparatul bizantin Iustinian I. Monumentul a suferit numeroase distrugeri si reconstructii, inclusiv dupa incendii si cutremure, dar continua sa adune an de an vizitatori din diferite colturi ale lumii si a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din 1985.

Arhitectura acestei moschei nu o lasa neobservata, imbinand imagini religioase cu detaliile opulente specific perioadei bizantine. Mozaicuri stralucitoare infatiseaza scene biblice si figuri antice, cum ar fi Imparateasa Zoe, una dintre cele trei imparatese bizantine independente.

Taxa pentru biletul de acces este de aproximativ 32 euro, iar drumul catre moschee se poate realiza atat cu masina personala, cat si cu ajutorul transportului in comun. Te poti folosi de autobuz, tren, metrou, chiar si tramvai, pentru a ajunge cat mai aproape de Hagia Sofia.

02 Palatul Topkapi

Palatul Topkapi din Istanbul reprezinta, cu siguranta, unul dintre cele mai mari simboluri ale istoriei otomane. Doar imagineaza-ti o cetate care, pentru aproape patru secole la rand, a fost centrul vestitei puteri otomane! Dupa ce sultanul Mehmed al II-lea a cucerit Constantinopolul, mai exact intre anii 1460 si 1478, Palatul a fost inaltat si a devenit un sediu administrativ si de invatare pentru generatiile urmatoare de conducatori.

Astazi, Palatul Topkapi va intampina cu patru curti principale, cateva gradini bine ingrijite si cu o arhitectura care combina stiluri islamice, europene si otomane. Intrand in palat, veti fi uimiti de colectia sa eleganta de artefacte, care include bijuterii stralucitoare, manuscrise rare si faimosul Diamant Spoonmaker.

Programul de vizitare este de la 9:00 la 18:00, 6 zile pe saptamana, cu o pauza in fiecare zi de marti. Biletul de intrare costa aproximativ 52 de euro, iar durata recomandata de vizitare este de 3 ore, un timp suficient pentru a explora fiecare parte a acesui palat grandios. Palatul are acces la diferite mijoace de transport in comun, inclusiv tramvai, metrou si autobuz.

03 Istanbul - orasul de pe două continente

Numele orasului poarta in spate o istorie lunga, de peste 2000 de ani, un loc important unde s-au succedat imperii puternice, si anume Imperiul Roman, apoi Imperiul Bizantin si, mai apoi, Imperiul Otoman. Aceasta istorie bogata a orasului este vizibila si astazi in arhitectura locala, prin mozaicurile bizantine si monumentele grandioase din era otomana.

Astazi, Instabul inseamna un oras cu adevarat fascinant, unde te vei lovi de traditie, monumente istorice, o multime de oameni si o cultura inclinata spre credinte puternice. Plimba-te prin Marele Bazar, descopera Hagia Sophia si Palatul Topkapi si admira frumusetea Moscheii Albastre, acestea fiind doar cateva dintre minunatiile pe care ti le poate oferi acest oras.

Istanbul te poate purta pe doua continente in mai putin de o ora. Poti urca pe un feribot si sa calatoresti intre Europa si Asia, strabatand apele Bosforului. Pentru a vizita orasul, te poti folosi de mijloacele de transport in comun, cum ar fi tramvaiele, autobuzele sau chiar metroul care te va purta rapid intr-un loc la altul.

04 Cumparaturi in Marele Bazaar

Cand vine vorba de destinatii fascinante in Istanbul, Marele Bazar este cu siguranta in fruntea listei. Cu o istorie care se intinde pe mai bine de cinci secole, acest loc iconic ofera o experienta unica ce imbina comertul, cultura si arhitectura intr-un mod captivant. Dar ce anume face din Marele Bazar o atractie de neratat?

Bazarele, cunoscute in turca drept "çarsi" sau "pazar," au fost centre comerciale vitale in Orientul Mijlociu si Asia Centrala timp de secole. Aceste piete au aparut initial ca noduri de schimb pentru caravanele care traversau Drumul Matasii, facilitand comertul intre Est si Vest. In timp, bazarele au evoluat si s-au extins, devenind nu doar locuri de comert, ci si centre sociale si culturale importante.

Situat in inima Istanbulului, Grand Bazaar este un loc vibrant, plin de culoare si arome, un amestec de faianta otomana si narghilele, unde poti cumpara suveniruri unice si sa te bucuri de atmosfera autentica. Pentru a lua acasa cele mai fine covoare turcesti ai nevoie de o avere de sultan, dar nu te descuraja. Gaseste ceva ce iti place, bea niste ceai cu vanzatorul si accepta ca s-ar putea sa nu obtii cea mai buna afacere, dar macar iti vei perfectiona abilitatile de negociere.

05 Plajele din Antalya

Cunoscute si ca "Riviera Turceasca", statiunile din zona Antalya sunt locuri de bifat atunci cand vrei sa descoperi turismul turcesc. Zona in care se pozitioneaza aceste plaje este profund marcata atat de istorie, cat si de peisaje superbe catre Marea Mediterana.

Oare combinatia de soare cu nisip fin si apele azurii sau activitatiile de snorkeling sa ii atraga pe turisti in aceste zone? Cu siguranta motivele pot fi diverse si tin de gusturile fiecaruia, insa un lucru e cert, ospitalitatea turcilor este de neegalat. Relaxeaza-te pe faimoasele plaje Belek, Kemer sau Side si bucura-te de o vacanta de vis. Descopera viata acvatica la Antalya Aquarium, prin tunelul lung de sub apa si expozitiile cu unele dintre cele mai rare specii de vietuitoare marine.

Drumul catre plaje este accesibil rapid chiar si cu transportul in comun la un cost avantajos. Se poate calatori cu tramvaiul sau autobuzul, cu costuri pornind de la 2 lei de persoana. Transportul este frecvent si bine organizat, asigurand o calatorie placuta pe litoralul turcesc.

06 Palatul Dolmabahce

Cu totii ramanem fara cuvinte in fata arhitecturii orientale, pentru ca, intr-adevar, avem de ce. Palatul Dolmabahce este cel mai mare palat din Turcia, cuprinzand 258 de camere si 46 de sali. Grandiozitatea turcilor este puternic vizibila prin aceasta constructie, care a fost realizata cu 14 tone de aur si mai multe tipuri de materiale scumpe.

Cladirea impunatoare detine o adevarata comoara culturala si artistica, inclusiv sute de picturi ale artistilor turci si orientali, dar si elemente de decor valoroase. Rafinamentul turcilor persista de secole la rand, iar Palatul Dolmabahce poate fi doar unul dintre exemple.

Nu surprinde deloc faptul ca Palatul Dolmabache a fost ales ca resedinta de 6 sultani si un calif, pentru ca spatiul este cuprinzator si bine structurat. Palatul dispune de numeroase camere de birou, sali de intalnire, cupole si zona de harem unde fiecare sultan isi petrecea timpul alaturi de familie. Hai sa exploram impreuna magia otomana!

Palatul poate fi vizitat de marti pana duminica, intre orele 9:00 si 17:00, iar pretul unui bilet de acces este de aproximativ 38 euro de persoana. Drumul catre patrimoniu este usor de parcurs, fiind conectat cu statii de autobuz si metrou, dar si cu spatii de parcari in apropiere, daca optezi pentru transferul cu masina personala.

07 Calea Liciana

Licia, coasta antica a Anatoliei, este o regiune cu o istorie bogata si recunoscuta drept una dintre cele mai bune 10 drumetii pe distante lungi din lume. Aceasta este situata pe fosta Peninsula Teke, odinioara teritoriul civilizatiei antice si misterioase a licienilor.Vino sa te bucuri de un peisaj unic, care combina atat zona muntoasa, cat si apele cristaline ale Marii Mediterane.

Calea Liciana urmeaza trasee marcate pe o distanta de 500 km intre Fethiye si Antalya. Traseul trece prin paduri de pin si cedru, in umbra muntilor ce se ridica aproape la 3000 m, traversand sate, oferind privelisti uimitoare ale coastei.

Pe parcursul traseului, vizitatorii pot intalni o abundenta de ruine in orase antice precum Pinara, Xanthos, Letoon si Olympos. Experienta culturala este data atat de explorarea acestor situri arheologice, de peisajele de neegalat ale marii si zonei montane, cat si de interactiunea cu localnicii intalniti pe traseu.

08 Cappadocia

Peisajul dur al Cappadociei, asemanator unui fagure de miere, pare sculptat de un roi de albine geniale. Adevarul - efectele eroziunii asupra rocilor formate din cenusa eruptiilor vulcanice megalitice - este doar putin mai putin spectaculos. Oamenii si-au lasat, de asemenea, amprenta aici, in frescele bizantine din bisericile sapate in stanca si in complexele orase subterane. In prezent, Cappadocia este despre distractie: vinuri fine, preparate locale si pesteri de cinci stele; echitatie, drumetii in vai si zboruri cu balonul cu aer cald. Este suficient pentru a te tine in priza zile intregi si sa traiesti o experienta magica si de neuitat.

Cappadocia este o regiune istorica, iar numele acesteia semnifica, in etimologia persana “tara de jos”. Pe acest taram s-au remarcat mai multe civilizatii, incepand inca din perioada paleolitica. Mai mult de atat, caracteristica reliefului si formatiunile celebre stau la baza mai multor legende, una dintre acestea vorbind despre faptul ca acestea au fost create de anumiti zei, ce au aruncat din ceruri fulgere asupra pamantului. Astfel, s-au format aceste sculputuri naturale, cu scopul de a proteja oamenii de fortele raului.

Este foarte facil sa ajungi in acest loc fascinant, datorita mijloacelor de transport foarte bine interconectate intre ele, cum ar fi cele doua aeroporturi din apropiere – Kayseri si Nevsehir, dar si autobuze ce pleaca direct din Istanbul catre aceasta destinatie. Preturile variaza in functie de atractia la care vrei sa ajungi, avand in vedere ca aici vei avea o multime de optiuni. Astfel, putem mentiona suma pe care trebuie sa o ai la tine pentru a bifa cea mai populara atractie din zona, zborul cu balonul cu aer cald, mai exact intre o suta cincizeci si doua sute cincizeci de euro, in functie de pachetul ales.

09 Pamukkale

Pamukkale este cunoscut sun numele de “Castelul de Bumbac” si a fost iinsclus in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din anul 1988. In imprejurimile acestui fenomen natural din Pamukkale se gaseste orasul antic Hierapolis, Amfiteatrul riicat de pe vremea Imparatului Hadrian, Templul lui Apollo, Piscina Antica a Cleopatrei si Muzeul de Arheolofie Pamukkale.

Renumit pentru benzile complexe de travertin alb, terase de calcar pline cu apa termala este una dintre cele mai neobisnuite comori ale Turciei. Exploreaza ruinele si inmoaie-ti picioarele in apa termala care umple travertinele cristaline, apoi coboara tiptil pana in satul Pamukkale, trecand pe langa o serie de formatiuni in forma de sosiera. O surpriza placuta este sa faci o baie in Piscina Antica a Hierapolisului, printre coloanele de marmura rasturnate.

10 Efes

Fara indoiala, orasul antic Efes, cel mai faimos dintre nenumaratele situri antice ale Turciei si considerate cele mai bine pastrate ruine din Marea Mediterana, Efes este un omagiu puternic adus maiestriei grecesti si priceperii arhitecturale romane. Efes gazduieste Templul lui Artemis, una dintre cele Sapte Minuni ale Lumii Antice, Biblioteca lui Celsus si Marele Teatru, oferind o privire asupra vietii din antichitate dar si nenumarate oportunitati de fotografiere.

Efes, este situat pe coasta de vest a Turciei modern si s-a remarcat in istorie ca fiind un impunator oras antic cu influente grecesti si romane. A fost fondat in secolul al X-lea i.Hr. de colonistii ionieni, iar acesta a cunoscut perioada sa de glorie pe timpul Imperiului Roman. Aceasta a devenit faimos pentru constuctiile sale uimitoare care sunt vizibile si astazi, dar si pentru faptul ca la acel moment era un important centru cultural, comercial si religios. Efes a fost aproape distrus si reconstruit de mai multe ori, fiind pana la urma abandonat in perioada bizantina timpurie. Astazi este un sit arheologic de mare importanta, ce atrage o multime de turisti pe timpul anului.

Pentru a ajunge in acest loc de poveste, este necesar sa ajungi la aeroportul din Izmir, iar mai apoi sa iei un mijloc de transport care sa te duca in Selçuk, orasul langa care este situat acest sit arheologic. Preturile pot varia in functie de sezonul in care alegi sa ajungi aici, insa este important de stiut ca pretul standard pentru un adult este de aproximativ patruzeci de euro. Exista anumite reduceri aplicabile pentru cei mai mici, iar pentru a avea parte de acces la ghidul audio, este necesar sa achiti o taxa suplimentara. Biletele pot fi achizitionate atat de la intrare, cat si online de pe goephesustours.com.

11 Manastirea Sumela

Manastirea ridicata in stanca a fost fondata in anul 386 d.Hr. si reprezinta un simbol pentru partea religioasa a Turciei. Sumela a fost construita la dorinta celor doi preoti greci Barnaba si Sofronios, in timpul domniei imparatului Teodosie I.

Astazi, lacasul de cult se poate vizita in siguranta datorita unor lucrari de consolidare realizate la baza cladirii. Atat privelistea catre peisajele naturale ale Turciei si vaile din jur, cat si locatia speciala ascunsa in stancile muntelui, te vor purta in atmosfera calda a naturii si a istoriei. Mai multe picturi si fresce sunt pastrate cu grija la manastire.

La manastire se poate ajunge cu un microbuz de la Trabzon la Macka si de la Macka la Parcul National Altindere, care te vor aduce la poalele muntelui.

12 Hammamuri - baile turcesti

De ce sa nu experimentezi baia turceasca fix la ea acasa? Baile turcesti reprezinta o modalitate de relaxare regasita in multe parti ale lumii, insa Turcia promite ca stie reteta originala. Hammamurile, termenul oficial al acestor bai cu abur, se realizeaza intr-un spatiu special, cu gresie multicolora si aspectul uui tratament de lux.

In multe hamamuri din Turcia, sunt disponibile o multime de optiuni - tratamente de imbaiere, tratamente faciale, masaje, pedichiuri si asa mai departe. Dupa acest ritual de curatare si experienta culturala, lumea (si corpul tau) nu vor mai fi niciodata la fel. Pentru un hamam cu adevarat memorabil, cauta o experienta in vechile cartiere din Antalya sau Istanbul.

Atractii principale in

Blog

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conectează-te cu

Nu ai cont încă?

Creare cont

Sau conectează-te cu

Ai deja un cont?